Amíg a századforduló Skóciájában gyakorlatilag minden whisky - így vagy úgy - tőzeges volt a készítési eljárás kizárólagossága folytán, addig a második világháború után a tőzegmentes maltok terjedtek el. Ezt követte a 90-es évektől kezdve a füstös whiskyk térhódítása, immáron a fogyasztói igények növekedése miatt. Napjainkban hihetetlen népszerűségnek örvendenek a peated maltok és blendek szerte a világon, és ennek a népszerűségnek a csúcsán az Islay-maltok vannak. A hagyományosan tőzegmentes whiskyt készítő lepárlók sorra adják ki fenolos verzióikat.
A Smokey Joe is ezen, újonnan megjelent füstös whiskyk közé tartozik, amelyet egy meg nem nevezett Islay szigeti lepárlóban készítettek. Mindenesetre egy nagyon jól sikerült darabról van szó, hisz egy igazán ízletes vatted (avagy blended) malt whisky született.