"Cnoc-an-dhu", egy ősi kelta kifejezés, jelentése: "Kis Fekete-hegy" A Spey folyó partján található azonos nevű falucska mellett fekvő lepárló, több mint 100 éve, 1898 óta ontja magából az "élet vizét".
A 12 éves Knockando minden cseppje a lepárlást követően minimum 12 évet töltött a tölgyfahordóban. Így alakul ki a párlat klasszikus, elegáns ízvilága, melyet még egyedibbé tesz a speyside-i whiskyk alapvető gyümölcsös jellege.
A Knockando specialitása, az alapítás óta megmaradt tradíció, miszerint minden egyes palack malátawhisky, kizárólag egyetlen év (szezon) során készült párlatot tartalmaz. Ez a hagyomány még azokból az időkből maradt fent, amikor a whiskylepárlás még szezonális tevékenység volt és a whisky csak az őszi és téli hónapokban készült. A hagyomány máig fennmaradt, a Knockando palackok címkéjén mindig megtalálható az évszám, amely a lepárlás évét jelöli.